Забележителности около Габрово

Трявна

Трявна възниква през втората половина на XII в. с името "Търнава". В Тревненския Балкан през 1192 г. българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на тази гръмка победа е изградена църквата "Св. Архангел Михаил", която се е запазила след няколко опожарявания и в момента е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България. Градът е известен с къщите си с възрожденска архитектура и с тревненската иконописна школа. Къщи-музеи в града са Даскаловата къща, Славейковата къща, Райковата къща, Старото школо, Музей на иконата, Музей на Азиатското и африканското изкуство и др. Не може да бъде отмината прочутата часовникова кула на града, датираща от 1814 г.

Боженците

Село Боженците е създадено след турското нашествие в Търново в края на XVI в. Тогава от столицата на България бягат граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженците. Селото е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. и е част от културните паметници на Юнеско. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането.

Дряновски манастир

Дряновският манастир "Свети Архангел Михаил" е действащ мъжки манастир. Основан е по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на св. Михаил Войн от Потука в Търновград (1197 – 1207 г.). Процесията нощува край р. Дряновска под града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир.

Узана

В местността Узана се намира географският център на България. Местността е в подножието на връх Исполин (1524 м), в сърцето на Централен Балкан. Тя е най-широката билна поляна и е обградена отвсякъде с гора. Думата "Узана" идва от турската дума за широк, обширен "узун". Надморската и? височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Узана е популярен зимен курорт. Най-дългата писта има дължина 1,300 м.

Етъра

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" е музей на открито. Представлява възстановка на българския  възрожденски бит, култура и занаятчийство.  Комплекс "Етър" е открит през 1964 г. и е първият по рода си музей в България.

Пещера "Бачо Киро"

Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения с дължина около 3 600 м. Според проучвания, оформлението на пещерата е продължило близо 1 800 000 години. Образувана е в три основни посоки - изток, североизток и югоизток от подземно течащи реки. Пещерата е благоустроена за посещения.

Източник: razhodka.bg